Sykkelkanalen – Telemarkskanalen

SimenBerg-Telemarkskanalen-6123Tekst/Bilder: Simen Berg
English story will follow shortly.

Joda, Telemarkskanalen er så absolutt Victoria og de andre kanalbåtene. Men det er veldig mye mer, og alt det andre gjør området virkelig attraktivt for aktive i alle aldre.

I tillegg til særdeles gode muligheter for kano og kajakk, ligger sykkel høyt på lista over aktuelle aktiviteter. Det er mange merkede sykkelruter i området. Vi testa en av disse i juni. For øvrig har området mellom Ulefoss og Murane en rik industri- og kulturhistorie, så det er viktig å ta seg god tid.

Vi tok utgangspunkt i Lunde, som er et knutepunkt i området, med serverings- og overnattingssteder og naturskjønne omgivelser. Telemark Kanalcamping og Lunde Slusekro har idyllisk beliggenhet ved kanalen, mens de som trenger tak over hodet bor høyt og luftig på Lunde Vandrerhjem.

Sykkeltur Lunde – Vrådal
Kortversjonen av disse 59 kilometerne: Dette er en flott tur på fredelige asfaltveier for de som har syklet noe før. God asfalt inviterer til treningssykling for landeveisfolket, og barn som har blitt tenåringer bør fint kunne ta hele turen. Med yngre barn bør dagsetappene kortes inn.

Vi fikk oss en solid frokost på Lunde Vandrerhjem før start. I bagasjen hadde vi med oss det vi trodde vi ville trenge av mat og drikke. Det skulle komme godt med.

Murane
Etter noen få kilometer på flat asfalt, kommer vi til Murane, som starter ved Hogga sluse. Dette er det mest idylliske partiet på denne turen, med en velfrisert grusvei på en opparbeidet veistubb som kom da demningen ved Hogga kom. Strekningen er 1,7  kilometer og ender ved Strengen bru.

Her begynner også det kuperte terrenget langs Flåvatn. Stedvis har vi flott utsikt ned på til vannet, som ligner mest på sen vestlandsfjord. Når vi nærmer oss Kilen Camping får vi kjenning med vannet som skvulper mot svabergene.

Matauk?
Vi slipper med skrekken på Kilen Camping. For etter noen timer på sykkelsetet er tiden nemlig overmoden for is og kaffe. På bunnen av isdisken finner vi hele tre Isabella og fire Lollipop, så da får det ikke hjelpe at de ikke selger kaffe denne soldagen midt i juni.

Sammen med Omnes Camping er Kilen eneste sted for forfriskninger, så du her avhengig av god planlegging.

Veien videre går småkupert mot Fjågesund, hvor veien krysser broa og følger Kviteseidvatnet på sydsida. Her blir oppover- og nedoverbakkene lengre.

Monsterbakken?
På Bygdetunet i bunnen av Kviteseidkleivene er det på tide å fylle på med både vått og tørt. For 270 høydemeter på 4 kilometer gir 7% stigning og en halvtime med pining av lårmuskulaturen på slutten av sykkeldagen. Da er det desto deiligere å slutte å tråkke på toppen av bakken og bare trille inn på tunet på Straand Hotell i Vrådal.

Straand Hotel
I gamlehuset på hotellet venter rom med utsikt til skiheisen og vannet. Mens vi nyter en god og innholdsrik middagsbuffet blir vi sittende å prate om hvor mye snillere enn ventet denne sykkelturen var. Og krampene vi satt og etter hvert lå og ventet på, kom aldri.

Retur med Victoria
Selv ikke da vi klatra på syklene igjen neste morgen, hadde vi noen plager. Verken med ømme bakender eller låste muskler. På halvannen time var vi på plass på brygga i Kviteseid. Som de eneste passasjerene ombord hadde vi god plass til å slumre under dekk i et par timer.

Fakta om denne turen fra GPS’en (se sporene under)
59 km, 978 høydemeter, tid i bevegelse 4 t 4 min, snittfart (av tiden i bevegelse) 14,5 maksfart 60 km/t.

Alternativer
Varianter av denne turen er enkelt å få til med å legge inn overnatting på Kilen Camping og eventuelt forlenge turen til Dalen. En innarbeidet variant er å ta båten til Dalen, og sykle motsatt vei. Med overnatting i Vrådal og Kilen. I tillegg er sykkelrundene rundt Lunde velegna for ekstra dager.

FAKTA
Telemarkskanalen har sesong fra 18. mai – 21. september (2013)

Reisen til Telemarkskanalen
Alle på vestsida av Oslofjorden har Telemarkskanalen godt innenfor dagsturavstand. Fra Oslo til Lunde tar det under 2,5 timer med bil. I tillegg stopper Sørlandsbanen samme sted. Fra Skien er det også forbindelse med båt og buss.

Tips:
– Kanalcampingen har det meste du trenger til sykkelturen, både for salg og utleie.  Hvis de mangler noe, er det bare en svipptur med bil til Ulefoss og Sport 1-butikken der.

– Bestill utstyr på forhånd for å være sikker på å få utstyr i riktig størrelse.

– Utenfor feriene er det god plass på båtene søndag. Så det kan være et behagelig alternativ til full båt på lørdagene. Bestill billett på forhånd i alle fall.

– Vann trenger du normalt ikke å bære med for mye av, siden det er bra med bekker langs veien.

Aktiviteter i området
Sommarland
Norsjø Kabelpark
Fisking
Kano og Kajakk
Sykling, både landevei og grus
Bruk egen båt
Klatring

LES MER

Telemark Kanalcamping

Lunde Vandrerhjem

Lunde Slusekro

Sport 1 Ulefoss

Straand Hotel

Telemarkreiser

Visit Telemark

GPS-spor
Lunde Vandrerhjem – Lunde Kanalcamping – Fjågesund – Kviteseid – Vrådal/Straand
http://connect.garmin.com/course/4017931
Straand – Kviteseid sentrum – Kanalbåten Victoria – Lunde
http://connect.garmin.com/course/4017922

Leave a comment

5 Comments

  1. Fin rapport og bilder! Jeg syklet Dalen-Oslo i helgen, og lurer på om det hadde vært mulig å sykle langs Telemakrskanalen med landeveissykkel?

    Her er min rapport fra Dalen-Oslo: Stavanger-Oslo: 2. etappe (364km, 4238m)

    Reply
    • Takk, Christian. Fra Dalen er det en “etablert” rute via Vrådal, sånn at man derfra tar turen vår motsatt vei. Strøken asfalt og garantert en drøm på landeveissykkel. Med befriende lite trafikk.

      Reply
  2. For en herlig artikkel!! Sä flotte bilder, jeg fär hjemlengsel.
    Ha en god helg.
    Hilsen Dina i Bonn

    Reply
  1. Sykle Telemarkskanalen og Canvas sykkelhotel | tommy multisport

Leave a comment