Testikkelkreft er Movember på alvor. På tide med et balletak?

1 liter kontrastvæske før CT.

1 liter kontrastvæske før CT. Movemberbarten varte bare i en dag…

Tekst: Simen Berg

Jeg fant testikkelkreft på meg selv. Og publiserer denne teksten i håp om at andre kan lære litt og kanskje oppdage sykdommen tidsnok, slik jeg gjorde. Jeg vet at venner og bekjente har blitt flinkere til å sjekke seg selv etter at jeg ba dem om det. Og da er formålet oppnådd.

Bakgrunn:
Denne teksten la jeg på Facebook 4. desember 2011, kvelden før operasjonen min. Da hadde jeg prata med to håndfuller av de nærmeste vennene mine på forhånd. Og årsaken til at jeg ville ha dette på fjaseboka, var at folk skulle slippe å lure på eller gjette på status for sykdommen min. Og i tillegg slippe å høre en mer eller mindre korrekt versjon fra felles venner. 

Som mitt bidrag til oppmerksomhet og føre var rundt menns kreft legger jeg denne også på bloggen, i håp om at den kan gi noen svar for andre som rammes direkte eller som pårørende. Dessverre hadde vi allerede førstehånds erfaring med kreft etter at mamma døde av lymfekreft. Derfor hadde vi før min sykdom en del kunnskap som de fleste heldigvis ikke har. Videre hadde Kathrine og jeg dagen før min operasjon en veldig god prat med en bekjent som hadde hatt testikkelkreft noen år før meg. I prosessen fram mot de innledende undersøkelsene hadde vi også veldig god hjelp av ei venninne som er lege.

 

Dette er en temmelig lineær gjennomgang. Se nederst for noen tips om hva jeg tror kan være nyttig å huske på, samt en tidslinje.

PÅ TIDE MED ET BALLETAK?

(Desember 2011) Tittelen er ment som et konstruktivt forslag fra sidelinja. På et alvorlig tema, som plutselig kom tett på meg selv. Selv om jeg ikke har bidratt med Movember-bart, tok jeg saken i egne hender. Det viktigste spørsmålet er nå:

Er det lenge siden du har sjekka testiklene dine? (eller kjæresten sine, hvis du ikke har selv)

For snart 5 uker siden kjente jeg på testiklene, og merket at den ene var større og hardere enn den andre. Etter en rask titt på Kreftforeningens sider ble det klart at det er et av symptomene på testikkelkreft. Etter å ha konferert med leger ble det klart at ultralyd ville være veien å gå. Samtidig om jeg fikk tid hos fastlegen for å få henvisning, bestilte jeg time for ultralyd. Dermed fikk jeg henvisningen i hånda fredag, og hadde ultralyd mandag. Som ventet viste bildene tumor, og likhet med fastlegen bekreftet ultralydlegen langt på vei at testikkelen med tumoren skulle ut. Neste dag, tirsdag, var jeg tilbake hos fastlegen, som ringte Aker sykehus for å få meg inn der. Time til innskriving fikk jeg allerede onsdag. Da fikk jeg i tillegg ny ultralydundersøkelse, CT av mage og bryst, og tok flere blodprøver. Det ble også klart at operasjonen finner sted mandag. Torsdag og fredag ble blant annet brukt til å levere innskudd i sædbanken på Rikshospitalet, sånn for sikkerhets skyld.

Etter fjerningen av testikkelen mandag tar det inntil et par uker før det er klart hvilken type kreft som var i testikkelen. Det bestemmer også hva slags behandling jeg vil få videre.

Prognosen er eksepsjonelt god for testikkelkreft, og inntil videre forholder jeg meg til det. Sannsynligvis har jeg oppdaget kreften tidlig, men det sier litt om alvoret i saken når det tar ti dager fra første undersøkelse hos fastlegen, til testikkelen er ute i morra.

Jeg vil selvsagt få takke Kathrine, familie og venner, som har vært til uvurderlig støtte. Samtidig må jeg få berømme fantastiske ansatte i helsevesenet vårt, og ikke minst på OUS, hvor de gjør en heltemodig innsats i en vanskelig tid (sammenslåing av sykehus).

Som Kathrine sa i et særdeles overmodig øyeblikk: “Hva er vel en liten nøtt i julestria?” Det er jo også smått komisk at jeg måtte droppe en tur i Operaen noen få dager etter. Hvilket stykke? “Nøtteknekkeren”, så klart…

Alle er naturligvis velkommen til å stille meg spørsmål hvis de har.

Les mer her hvis det er noe du lurer på om kreft: http://www.kreftforeningen.no/om_kreft/kreftformer

 

OPPDATERING (13. desember 2011):

Fjerningen av testikkelen mandag 5. desember gikk veldig bra. Opererte i 13-tida, og kom ut neste dag. Litt rart å ha et nysydd hull i kroppen, men nå, åtte dager senere, er alt i orden. Det er vesentlig mer plagsomt med knekte ribbein, kragebein og lignende.

Seminom
For å finne ut krefttypen og kjiphetsgrad, må det tas vevsprøver av testikkelen de har tatt ut. Blodprøver og CT tatt før operasjonen viste ingen tegn til spredning. Tirsdag 13. desember fikk jeg svaret: Kreften var seminom, den snilleste av de to man får i testikkelen. Ettersom kreften i testikkelen er avgrenset som den er, og det ikke finnes noen indikasjoner på spredning, skal jeg ikke ha noen videre behandling. Det blir altså bare kontroller hver andre (tredje, viser det seg) måned de nærmeste to-tre årene. JIPPI!

Oppdatering etter kontroll på Ullevål ultimo januar 2012:Blodprøvene var gode. Ved testikkelkreft ser man etter to risikofaktorer, som medfører cellegiftbehandling hvis begge inntreffer. Størrelse, med grense på 4 cm, er den ene. Svulsten min var 5 cm. Den andre faktoren er HVOR i testikkelen svulsten startet å vokse. Min starta ikke på feil sted, dermed slipper jeg cellegift.

Jeg skal til kontroll hver 3. måned framover. I forbindelse med kontrollen i slutten av mai skal jeg ta MR i forkant (før operasjonen tok jeg CT).

OPPDATERING høsten 2012:
Kontrollene går sin gang med jevne mellomrom. I august leverte jeg blodprøver som jeg fikk OK på. Mulig legen min, Mette Sprauten, til og med omtalte de som “meget gode”. På alle måter er Mette helt super å forholde seg til. Digresjon: I forbindelse med at hun og jeg har vært inne på mammas lymfekreft (som hun døde av i august 2007), gikk Sprauten tilbake i journalene, og fant ut at hun hadde truffet mamma ifm. høydosebehandling på Radiumhospitalet.
Ifm. legebesøk i desember skal jeg ta CT og røntgen. Så for øyeblikket  er rytmen at jeg tar CT rundt nyttår og MR rundt sommeren. Dette tas i forkant av legetime hos Mette. Vår og høst tar jeg blodprøve som Mette sjekker og gir tilbakemelding på uten at jeg har legetime for det.

Ellers
I det daglige er det ingenting som minner meg på at jeg har hatt kreft, verken fysisk eller psykisk. Riktignok er antallet baller halvert, men det har jo ingen praktisk betydning.

OPPDATERING desember 2014:
For tida er jeg til kontroll og legebesøk en gang i halvåret. Jeg skulle hatt MR og CT annenhver gang, men kapasiteten på førstnevnte er sprengt. Jeg tar også røntgen av brystregionen i tillegg til blodprøver. I juni fikk jeg for første gang vite at legene følger med på størrelsen på en lymfeknute i mageregionen. Det var en ubehagelig overraskelse, men i utgangspunktet ikke noe farlig.

 

SPØRSMÅL OG SVAR
Hvordan finner man ut om man har testikkelkreft? Hva gjør man for å forberede seg på kreftoperasjon?
Folk er forskjellige, kreft er også utrolig mye forskjellig. Her er mine forslag, først og fremst basert på mammas lymfekreft gjennom nesten fem år og min egen testikkelkreft.

Gå til legen, og prat med folk
Hvis du lurer på om noe kan være galt, gå og sjekk deg. Videre er det veldig mange rundt deg som har erfaring med kreft, gjerne som pårørende. Det kan være mye støtte og kunnskap å hente blant venner og kjente. Mange av de rundt deg setter pris på å få vite hva som foregår (samtidig er det sikkert de som helst ikke vil ta del i det). Antageligvis er det en del som synes at jeg deler for mye. Men sånn får det være. Jeg har omtrent 15 venner og bekjente som har bekrefta at de har sjekka testiklene sine etter at jeg har oppfordra om det muntlig eller på Facebook.

Gå gjerne sammen med noen
Det viktigste er å skrive ned spørsmålene man har til legen, for det er fort gjort å glemme noe. Hvis en pårørende er med, er det større sjanse for å komme på gode oppfølgingsspørsmål, samt huske informasjon og svar legen gir. Ta notater og spør om den minste ting du er usikker på. Dette høres kanskje litt rart ut, men jeg synes det veldig viktig.

Når blir en tumor/svulst til kreft?
Alle som undersøker deg og tar tester er tilbakeholdne med informasjon. De vil ikke risikere å gi informasjon som er for positiv eller for negativ. Og derfor henviser de så lenge som mulig til at de ikke vet før det og det resultatet fra prøver og biopsi er tilgjengelig. Ved å stille oppfølgingsspørsmål av mer eller mindre konfronterende karakter for å få ja-/nei-svar, fikk jeg for min del redusert usikkerheten. Samtidig ble det tidlig klart at jeg sannsynligvis hadde kreft. For meg var det en fordel.

Hvordan oppdager man at man har testikkelkreft?
For det første må man vite hva som er normal størrelse og konsistens på testiklene. For min del ble jeg oppmerksom på at den ene var merkbart større (kanskje 10-20%) og at konsistensen på denne var annerledes. En del av testikkelen var noe hardere enn resten. Da tok jeg affære og fikk den undersøkt med ultralyd. Etter en drøy uke begynte jeg å bli øm der nede, det var vondt på en stikkende måte. Det varierte i intensitet, og kunne bli borte i perioder. Dette ble borte etter operasjonen.

Hva tenkte du, var du redd for å dø?
Jeg tenkte ikke at det reelt sett skulle være fare for livet, men før resultatene fra prøver og biopsi var klare, vet man jo ingenting sikkert. Min mest usikre periode var fra jeg hadde mistanke nok til å bestille ultralyd og der få bekreftet at det var en tumor, og fram til jeg fikk lest meg opp på prognosene for testikkelkreft.

Hva gjorde dere før operasjonen?
Etter at det ble klart at jeg skulle opereres, fikk jeg time påfølgende mandag. Samtidig fikk jeg beskjed om at jeg kunne få operasjon i helga også. Vi bestemte oss i fellesskap for at vi heller ville ta en helg til fjells i fred og ro. Så vi dro til Bøseter på Norefjell og bada og gikk tur, ettersom skiføret ikke hadde kommet ennå. Det var greit å reise bort, for å få maksimalt med tid til hverandre. Søndag reiste vi ned tidligere enn vanlig for å spise middag med en bekjent som ble operert noen år tidligere. Jeg hadde på forhånd prata mye med ham på telefonen, men både Kathrine og jeg hadde mange mer eller mindre trivielle spørsmål som det var godt å få svar på i fellesskap.

Fungerer sex normalt etterpå?
Ja. Overraskende snart for min del, iallfall.

Hva er humoren i dette?
Det er egentlig ikke noe humor i kreft. Men tragikomikk og galgenhumor kan hjelpe på, iallfall for meg. Det som er helt sikkert, er at man som testikkelkreftpasient trenger å utvikle et avslappa forhold til at en lang rekke med forskjellige helsearbeidere skal undersøke der nede. Jeg kan avkrefte at det er like forlokkende som Klovns Kasper og Frank vil ha det til i Bispebjerg Tricket. Men se gjerne innslaget i alle fall. Hvis du kan få sett hele episoden er det det beste.

Testikkelkreft og erstatning
Det kan være at du kan få erstatning på forsikringa ettersom du blir en testikkel fattigere. Naturligvis kom vi på dette noen uker for seint, så vi slapp. Meld ifra til forsikringsselskapet så snart som mulig.

Testikkelkreft og Movember
Movember retta seg i starten mot prostatakreft alene, men har siden 2013 også hatt med testikkelkreft. Les mer om Movember og testikkelkreft her (pdf)

Har du flere spørsmål? Fyr løs?

 

TIDSLINJE

Primo november: Jeg blir oppmerksom på forskjell i størrelsen og konsistens på testiklene, og sjekker symptomer på testikkelkreft på kreftforeningens sider før jeg diskuterer med legevenninne. Lar det gå noen dager for å se om forskjellen er forbigående.
22. november (tirsdag): Bestiller ultralyd, som anbefalt av legevenninne, og time hos fastlege for å få henvisning til den ultralyden jeg allerede hadde bestilt.
25. november (fredag): Undersøkelse hos fastlege. Han er den første som sjekker testiklene, og er enig i at det sannsynligvis er noe som ikke er helt som det skal.
28. november (mandag): Ultralyd-undersøkelse på Bryn hos en fantastisk ultralydlege. Han pratet mye og godt om det han fant og hva det betydde. Jeg tok med bilder og resultater til fastlegen, som trykker på den store knappen og får meg til undersøkelse hos kreftlege på Aker.
29. november (tirsdag): Undersøkelse hos kreftlege på Aker sykehus, det bestemmes at testikkelen skal opereres ut.
30. nov/1. des (onsdag/torsdag): Innskudd i sædbanken på Rikshospitalet.
5. desember (mandag): Operasjon på Aker Sykehus. Overnatter og skrives ut tidlig neste dag.

Leave a comment

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: